Tot half augustus geen heet zomerweer

Gepubliceerd op 21 juli 2023 om 14:24

De lange termijn weerkaarten laten tot half augustus geen heet zomerweer zien in onze streken. Sterker nog: tot en met 6 augustus is het 1 tot 3 graden te koud voor de tijd van het jaar met veelal maxima van 20-21 graden. Normaal is het eind juli en begin augustus in de Randstad 23-24 graden en doorgaans is dit de warmste periode van het jaar en ze staan ook wel bekend als de Hondsdagen. 

In de week van 7 tot en met 13 augustus is de afwijking hooguit een graad omlaag en dat zou dan betekenen dat het wat opwarmt naar 22-23 graden, want dan is 23 graden een normale temperatuur voor de tijd van het jaar. Vanaf 14 augustus tot en met 3 september ligt de verwachte temperatuur rond het klimaatgemiddelde. Dat betekent dat het in de tweede helft van augustus een graad of 22 is. Al met al is het de rest van de zomer zeker niet koud, maar echt hoogzomers met temperaturen richting 30 graden lijkt het, op basis van de laatste lange termijn weerkaarten, ook niet te worden. Het is feitelijk prima Hollands zomerweer! 

Niet alleen iets te koud, ook eerst duidelijk te nat

Kijken we naar de neerslag dan is het tot en met 6 augustus duidelijk natter dan normaal. Er kan tot 30% meer regen vallen dan de 35 mm die gebruikelijk is in de periode 24 juli tot en met 6 augustus. Er valt de komende twee weken zo'n 45-50 mm is de verwachting. 

Vanaf 7 augustus valt er een normale hoeveelheid aan regenwater, maar dat is in augustus toch al snel zo'n 60 tot 75 mm. Augustus is de natste maand van het jaar met 85 tot bijna 100 mm. 

Volgende week kijken we weer hoe de lange termijn kaarten er bij liggen en of er toch nog ergens een hoogzomerse periode in het vat zit. 

Bron kaart: ECMWF


«   »