Valt augustus in het water?

Gepubliceerd op 29 juli 2023 om 14:51

Augustus staat bijna voor de deur en in deze lange termijn verwachting kijk ik wat we van augustus mogen verwachten op basis van de huidige weerkaarten. 

Komende week, week van 31 juli tot en met 6 augustus, is het kletsnat met 30 tot 60% meer regen dan normaal. Elke dag valt wel regen of komt het tot stevige buien. Ook in de tweede week van augustus is het aan de natte kant, maar de neerslaghoeveelheden nemen wel iets af. 

Kijken we naar de tweede helft van augustus, vanaf 14 augustus, dan valt er een normale neerslaghoeveelheid. Doordat er in de eerste helft van augustus veel regen wordt verwacht lijkt augustus dan ook een kletsnatte maand te worden. Doorgaans is augustus al de natste maand van het jaar met gemiddeld over de regio zo'n 91 mm. Neerslagsommen van meer dan 100 mm zijn dan ook heel goed mogelijk. De natuur zal er in ieder geval groen bij staan, maar of vakantiegangers in eigen land er blij mee zijn....

Ook een koude maand?

De eerste helft van augustus is niet alleen nat, het is ook vrij koel met temperaturen 1 tot 3 graden onder de norm. Dat wil zeggen dat het tot zeker 13 augustus gemiddeld overdag zo'n 20-21 graden zal zijn tegen 23-24 graden normaal. 

Vanaf 14 augustus ligt de temperatuur gemiddeld rond de normaal die geldt. Dat is voor de tweede helft van augustus ongeveer 22 graden. Natuurlijk zullen er ook wel eens wat warmere dagen voorkomen, maar op uitgebreide schaal zomerweer met dagelijks veel zon en temperaturen van 25 graden en meer verwacht ik niet. 

Kijken we naar de eerste kaarten voor september, dan lijkt het wat warmer te worden dan normaal. Normaal is 20-21 graden voor de eerste week van september, nu lijkt het een graadje warmer te zijn. Misschien volgt er wel een mooie nazomer! 

Foto: neerslagverwachting eerste week augustus, bron ECMWF


«   »